Studio Siska | Waarom ik deze herfst elke maandagochtend vroeger opsta ( en jij misschien ook)
16520
post-template-default,single,single-post,postid-16520,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Waarom ik deze herfst elke maandagochtend vroeger opsta ( en jij misschien ook)

Waarom ik deze herfst elke maandagochtend vroeger opsta ( en jij misschien ook)

“Start with why” leerde ik enkele jaren geleden van Simon Sinek*.  En hij heeft gelijk, weten waarom je iets doet, iets in de wereld zet, waarom je doet wat je doet is belangrijk. Zeker als je anderen wil mee nemen in je verhaal. Maar als ik echt eerlijk naar mijn leven kijk, werkt dit niet bij mij in deze volgorde.

Als ik terugblik op grote én kleine stappen in mijn leven, start ik bijna nooit met ‘why’, er is altijd eerst de verandering, de stap en dan pas de waarom. De keuze voor mijn partner, een kind op de wereld zetten, een nieuwe opleiding volgen, stoppen met een job of een project, mijn eigen zaak starten, … al deze stappen kwamen voort uit een brandend gevoel in mijn buik, een sterk innerlijk weten zonder dat ik woorden had om precies uit te leggen waarom.

Zo ging het ook met ZOMERWROETEN, het online groepstraject dat ik samen met Tessa van Playful Situations, startte in volle Corona-crisis. Wie zit er in godsnaam te wachten op een traject om je eigen creativiteit te (her)ontdekken terwijl de hele wereld aan het vechten is tegen een pandemie, de anti-racisme strijd aangaat en we ondertussen ons klimaat verder verzieken?

En toch gingen we speels wroeten in onze eigen creativiteit samen met een groepje o-zo-moedige deelnemers. En ik wist nog altijd niet goed waarom ik elke maandagochtend mijn wekker een uur vroeger zette. We deden het en het voelde goed maar moest Simon Sinek langsgekomen zijn op dat moment, zou ik daar met mijn mond vol tanden gezeten hebben -en een buik vol enthousiasme, dat ook.

En nu het herfst wordt, het buiten miezert en ik – weliswaar met bedampte brilglazen én mondmasker – opnieuw mijn afhaalkoffie kan bestellen, vallen de puzzelstukjes langzaam in elkaar.

Het plezier & het spannend gevoel in de buik is er nog steeds want Tessa en ik organiseren deze herfst een volgende wroeteditie.

En dankzij een goede vriendin die mij een interview met kunstenaar Kae Tempest** doorstuurde, vind ik nu ook meer woorden voor onze ‘why’. Wat Kae zegt over creativiteit, raakte mij diep:

De wereld waarin we leven vereist afstomping: we gebruiken ons vermogen tot dissociëren om mentaal gezond te blijven. (…) Echt stilstaan bij wat elke stap die je zet betekent, zou slopend zijn. Deze tijd vereist gradaties van ongevoeligheid. Essentieel om te overleven. Maar ongevoeligheid is uitputtend, en het tegenovergestelde van creativiteit.

Voilà, en daar zijn we, we willen met ons gewroet niet alle wereldproblemen oplossen, maar wel een veilige, gezellige plek creëren waar we weer in contact komen met wat we voelen en daar de volle aandacht aan geven. Want de wereld heeft nood aan mensen die in verbinding zijn met zichzelf en hun eigen inspiratie, mensen die vervolgens moedig durven doen wat ze te doen hebben. En dat kan écht vanalles zijn ; een boek schrijven, een nieuwe job zoeken, je gekke idee voorstellen op de teamvergadering of je oudere buurvrouw helpen met de boodschappen.

Ik sta dus de volgende weken elke maandagochtend graag een uurtje vroeger op om samen met een groep moedige deelnemers met voedende gevoeligheid de week te starten. Om zo stap voor stap opnieuw in contact te komen met onze eigen kracht en creativiteit. En vanuit speelse eigenheid te verbinden met onszelf, onze kwetsbaarheid en (mede)-menselijkheid. Want ja, dàt heeft onze wereld nu meer dan ooit nodig.

Zien we jou daar?

 

?Meer info over HERFSTWROETEN //online groepstraject (start maandag 5 okt 2020) vind je hier

☕️ Je kan ook al even kennismaken en vragen stellen over HERFSTWROETEN aan ons (Tessa van Playful Situations en Siska van Studio Siska) tijdens een online ochtendkoffie op maandag  21 september  tussen 8u30 en 10u00. Je vindt ons op dat moment door te klikken op deze Zoom-link

*Ted Talk van Simon Sinek, kan je hier bekijken.

**Het volledige interview met Kae Tempest (door Gaea Schoeters) vind je hier

Studio Siska
info@studiosiska.be


Top