Studio Siska | Opruimen met Studio Siska
16308
post-template-default,single,single-post,postid-16308,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Opruimen met Studio Siska

Opruimen met Studio Siska

Eind november. Het leven dat aan de bomen bloeide, valt neer op de aarde, keert er naar terug. Ook wij keren naar binnen, lengen een voorraad aan van noten, vruchten en zelfreflectie voor de winter. We ruimen op. We laten gaan. We ordenen en schikken. We maken plaats. Voor wat we willen houden en voor gezelligheid.

Het treft. Ik volg de cyclus, leef met de seizoenen: ik ruim ook op. Ik orden, schik, laat gaan en maak plaats. Het is een proces dat zich zowel in mijn persoonlijke als in mijn professionele leven voltrekt. Ik ben Siska in mijn moederschap, in mijn relatie, in mijn eentje als ik koffie zet of een voorraad zelfreflectie aanleng voor de winter. Ik ben Siska in mijn Studio Siska, als ik voor groepen sta, als ik met jou in gesprek ben, als ik samenwerk en als ik in mijn studio een workshop klaarmaak. Ik heb altijd mezelf bij als procesbegeleider, als organisatieadviseur, als medemens. Ruim ik hier op, ruim ik daar op. Ruim ik mijn studio op, ruim ik Studio Siska op, ruim ik Siska op. En omgekeerd. Dat is wat ik doe, waar ik ga. Dat treft dubbel: als facilitator van diverse processen is het wroeten naar de essentie. Dàt is een vorm van opruimen. Dat is waar destilleren over gaat – voor wie het * onder mijn logo al opmerkte, een warme glimlach.

*Destillatie is een techniek die door middel van verdamping twee of meerdere stoffen in een mengsel scheidt, gebaseerd op het verschil in kookpunt van de stoffen

Het treft dan ook dat één van mijn collega’s mij tot ‘de Marie Kondo van de facilitatoren’ omdoopte. Al van haar gehoord? Deze Japanse bestseller auteur Marie ‘KonMari’ Kondo helpt klanten om hun rommelig huis om te zetten in inspirerende en serene ruimten. Wel vaker verandert in het verlengde daarvan ook het leven van de opruimers. Ze is een krak in sorteren per categorie, selecteren van spullen op basis van ‘word ik er gelukkig van of niet’ en wat overblijft, wordt netjes opgeborgen. “Wat je overhoudt, moet je koesteren en met respect behandelen”, is één van de bouwstenen van haar aanpak die ik mooi vind. “Wat je wegdoet, dank je voor wat het voor jou betekent heeft en voor de tijd samen”, nog eentje die raakt. Ik las haar boek ‘Opgeruimd’, begreep de link naar mijn werk en was mijn collega dankbaar voor haar observatie en compliment. Knopen uit een kluwen halen, kijken hoe zaken van elkaar verschillen en ze van elkaar (onder)scheiden. KonMari en ik doen inderdaad soortgelijk werk. Wanneer alles op een hoop ligt, zoeken we naar de essentie. En wat met de rest? Dat wordt vanzelf duidelijk, eens je de essentie al hebt .

Ik ben zelf ook dankbaar voor het voorbije jaar, de nieuwe kansen, personen en samenwerkingen die op mijn pad kwamen. Ik mocht het voorbije jaar heel diverse teams & organisaties faciliteren, adviseren en begeleiden. Daarnaast ben ik ook, niet in het minst, dankbaar voor de zaken waar ik afscheid van nam. Opdrachten die ik doorgaf aan collega’s, een samenwerking die niet meer paste maar ook overtuigingen en gedachten die mij niet meer dienen.  Ik ruim op en leef met de seizoenen. Laten in de herfst de bladeren de boom los, of lost de boom de bladeren? Misschien laten ze elkaar los. Ik laat deze zaken los, dankbaar voor onze tijd en onze groei samen. Die blaadjes vallen en vormen een gezonde laag op mijn grond, in mijn opgeruimde Studio Siska. Marie Kondo knikt. En ik, ik koester wat ik overhoud. 

Hoe gaat dat bij jou? Benieuwd wat jij en jouw organisatie bijhouden en wat jullie met dankbaarheid opruimen aan dit jaareinde. Ik hoor het graag via een mailtje, een instagram of Facebook-bericht. Of bij een warm koffietje in mijn opgeruimde Studio.

 

 

Studio Siska
info@studiosiska.be


Top