Studio Siska | Experience what you preach
16241
post-template-default,single,single-post,postid-16241,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Experience what you preach

Experience what you preach

Doen waar je voor staat. Datgene wat je verkondigt, zelf ook in praktijk brengen. Practice what you preach, een gekend gezegde en niet voor niets. Als procesbegeleidster en als Siska van Studio Siska, vind ik het belangrijk om datgene wat ik in groepen doe, ook op mijzelf en mijn eigen processen toe te passen. Wat ik evenzeer belangrijk vind, is het zoeken naar de juiste woorden en vooral: na het zoeken, het vinden.

Vanuit deze gevoeligheid voor woorden, bleef ik wat langer stilstaan bij Practice what you preach. Naast ‘doen waar ik voor sta’, is het voor mij ook belangrijk om datgene waar ik voor sta zelf ook te beleven. Wanneer ik innerlijk check of de uitdrukking helemaal past voor mij bij de ervaren indruk, de beleving van ‘voor er woorden waren’, kom ik op “Experience what you preach”, dàt past voor mij.

Things fall apart and together

Een andere verzameling van woorden die mij raakt, is de volgende quote van één van de grondleggers van Deep Democracy:

By avoiding groups, you avoid parts of yourself that you have unconsciously marginalized, and you also avoid real people who can help you, not just with yourself but with your relationship to the world” – Arnold Mindell

Wat mij treft hierin is hoe de energie en de wijsheid van mensen in een groep een kracht is die de deelnemers van de groep laat groeien. Durven stilstaan bij wat je precies raakt in een groep. Met een open blik tegenstellingen in een groep verkennen, en zo tegenstellingen in jezelf ontdekken en omarmen.  Ik merk dit ook tijdens de groepsbegeleidingen die ik uitvoer. En laatst nog in de leesgroep die ik bijwoonde. Met een groep van mensen – mannen, vrouwen, zwart, wit- en alles daartussenin – lazen we ‘Things fall apart’ een novelle van de Nigeriaanse auteur Chinua Achebe. En ik ontmoette, in gesprek met deze diverse groep lezende mensen, een verborgen stukje van mezelf dat ik alleen niet zo gemakkelijk zou tegenkomen.

Extra plantje op de vensterbank

Wat mij ook treft en wat evenzeer klopt voor mij, is wat er niet staat in bovenstaande quote: dat ook alleen-tijd of individuele processen licht kunnen werpen op blinde vlekken, te ontdekken deeltjes van onszelf. Voor mezelf leer ik veel in mijn solo-Studio Siska-tijd, tijdens het balanceren in mijn eigen leiderschap: van beslissingen maken over mijn website, wanneer wat en wat wanneer, welke communicatie, welke klanten, hoe is de workshop gisteren voor mijzelf geweest … tot ‘zet ik nog een extra plantje op de vensterbank in Studio Watteeu of is het zo àf’.

‘Une histoire parmi d’autres’ – Zainab Andalibe

 

Nog een bedenking waartoe de quote mij inspireert, is dat een groep ook verandert door de aanwezigheid van elk individu in de groep . Wanneer ik zelf deel uitmaak van een groep, heeft de groep invloed op mij en heb ik invloed op de groep. Dit is een mooi micro-tafereeltje van hoe alles en iedereen samenhangt. Hoe ieder deel is van de diversiteit van onze samenleving, hoe ieder een draadje vormt van het grotere web. Dit beïnvloedings- en veranderingsproces, deze wederkerigheid merk ik zelf in de coachprocessen die we houden in een groep van Brusselse ondernemers waar ik deel van uitmaak. Ik merk ze ook op in het nieuwe collectief, het platform waar ik – zeer vers van de pers, jullie zijn de eersten die het weten – een diepe samenwerking mee aanga. We werken er allen rond dezelfde methode van Deep Democracy met klanten, organisaties, scholen en dergelijke. Vanuit Experience what you preach is het voor mij essentieel om met Studio Siska samenwerkingen aan te gaan, zoals deze met … Hummus, house of deep democracy!

Ik bleef. Twee maal.

Waar ik terecht kom sinds ik mijn eigen zaak opstartte, blijkt vaak exact de plek te zijn waar ik dien te zijn om bij te leren in mijn proces zowel op persoonlijk vlak als op professioneel vlak. Ken je dat? Dat er persoonlijk iets speelt en dat je professionele situatie exact dat thema dan mooi spiegelt …? Bij mij werkt het zo.  Zo bleef ik bijvoorbeeld langer dan voorzien op een afspraak met mijn mama en kort daarna … bleef ik ook langer in een groepsproces dat ik begeleidde. Ik bleef. Twee maal. Omdat ik iets in gang had gezet, iets in beweging had gebracht. Door vragen te stellen. Zo ben ik. Zo binnen, zo buiten Studio Siska. “Ik heb een proces in gang gebracht, nu moet ik het ook afmaken”, dacht ik. Dacht ik. Maar ieder draadje is deel van het web. Wat in beweging is gebracht, beweegt zelf ook verder – een gouden regel van procesbegeleiding – and I experience what I preach.

 

Studio Siska
info@studiosiska.be


Top