Studio Siska | All I want (to give) for Christmas
16080
post-template-default,single,single-post,postid-16080,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

All I want (to give) for Christmas

All I want (to give) for Christmas

Al even spoken er in mijn hoofd massa’s ideeën die kunnen dienen als blogmateriaal, toch krijg ik niets op papier. Tot ik mezelf de volgende vraag stel: “Siska, als er één ding is dat je nog wil meegeven voor we met z’n allen de eindejaarsperiode induiken, wat zou dat dan zijn? Als het ware, wat is jouw kerstcadeau aan de wereld dit jaar of eerder wat bescheidener aan jouw volgers en lezers? “

Ik moet niet lang nadenken, ik schenk je graag wat compassion.

Heb je schaduw lief
Compassion kan je het best omschrijven als mededogen of mildheid voor jezelf en anderen. Als je in staat bent om de schaduwkanten van jezelf te ontdekken, te aanvaarden en lief te hebben, lukt het je ook beter om de duistere en donkere kanten bij andere mensen te aanvaarden en ruimte te geven. Een combinatie van empathie en liefde dus.*

Ik gebruik bewust de Engelstalige term omdat we in het Nederlands geen woord hebben dat volledig dezelfde lading dekt.  Vaak wordt compassion vertaald als compassie, ik denk dan meer aan medelijden en daar gaat het niet over.

Daarnet nog, in een gesprek, betrapte ik mezelf erop dat ik wat streng en oordelend sprak over iemand anders. Ik was zo dankbaar dat ik van mijn gesprekspartner, de vraag terugkreeg: wat vertel deze ergernis over je eigen zoektocht? Baf, de juiste vraag. Ze liet mij kijken naar een schaduwkant van mezelf en tegelijkertijd bracht ze mildheid binnen voor de persoon in kwestie.

Een Deep Democracy metaskill
Niet toevallig komt deze term opduiken terwijl ik mij aan het verdiepen ben in Deep Democracy. Wat mij vooral aanspreekt op dit leerpad, is het stilstaan bij mijn metaskills als facilitator. Anders dan skills/vaardigheden die vooral gaan over DOEN, gaan metaskills over ZIJN.

Compassion wordt genoemd als één van de metaskills die essentieel zijn om een verschil te maken als Deep Democracy begeleider in groepen.  Naast neutraliteit, superluisteren, helderheid en intuïtie.

Geef een cadeau dat je zelf ook wil krijgen
Nog minder toevallig is het feit dat ik net dit jaar compassion heb uitgekozen als cadeau voor jou. Het is een geschenk dat ik eigenlijk zelf graag zou krijgen.

Ik heb een spannend jaar achter de rug. Op vele vlakken, een groeijaar. Groeien in mijn nieuwe rol als moeder en als zelfstandige. Ik heb de groeipijnen gevoeld en op die momenten was ik allesbehalve lief voor mezelf en werd ik overmand door zelftwijfel. Ik heb geleerd om juist dan wat rust en afstand in te bouwen door te schrijven, te mediteren, even te gaan wandelen of helemaal niets doen.

Dit helpt mij- veel meer dan een voorbereiding die tot in de puntjes is uitgewerkt- om echt met een groep te werken. Te doen wat nodig is. Bovendien zorgt die selfcompassion ervoor dat ik ’s avonds ook echt aanwezig kan zijn bij mijn gezin. Een win-win dus. En neen, dat lukt zeker niet altijd maar ook dan weer is een beetje compassion nodig.

Ik wens je milde en liefdevolle feesten toe x Siska

*Deze definitie is gebaseerd op de tekst over de metaskill compassie in het boek ‘Van zondebok naar zebra’ van Fanny Matheusen.

Meer lezen: Compassie van Karen Armstrong

Studio Siska
info@studiosiska.be


Top